AZ IB álláspontja az adókivetéssel kapcsolatban

Tisztelt Lazaréti Tulajdonostársak! A napokban (ismereteink szerint) minden lazaréti telektulajdonos adóbevallási űrlapot kap, illetve kapott Pilisborosjenő Önkormányzat Jegyzőjétől. (2/2304-/2012 sz. levél) A jelenlegi és az ezt megelőző önkormányzati vezetés részéről tapasztalt viselkedés után már senki nem csodálkozik, hogy segítő jobb helyett ismét egy jobbhorgost kapnak a tulajdonosok az Önkormányzattól. Az üggyel kapcsolatban a VKT vezetősége az alábbi álláspontot teszi közzé:
  1. Az adóbevallási kötelezettségnek eleget kell tenni a kiszabható büntetés elkerülése végett.
  2. Az adóbevallásra – viszont – mindenki írja rá (természetesen, egyetértés esetén), hogy véleménye szerint a tervezett adókivetés diszkriminatív és jogsértő, ezért az adóbevallást jogfenntartással teszi meg.
Miért is tartjuk az intézkedést diszkriminatívnak és törvénysértőnek?
  1. A kivetés diszkriminatív, mert Malomdűlő telkeire nem vetik ki, arra való hivatkozással, hogy az ottani tulajdonosokkal „perben állnak”. Ám Lazarét tulajdonosai közül is számosan állnak perben az Önkormányzattal. Tehát ezen az alapon nem lehet CSAK a lazarétiekre adót kivetni!
  2. Álláspontunk szerint a hivatkozott Megállapodás per alatt áll. A Jegyzőnő nem hivatkozhat arra, hogy nincs per!
  3. Az Önkormányzat időnként (amikor érdekei úgy kívánják) a tulajdonosok jelentős részét képviselő VKT létét is megkérdőjelezi. Időnként kijelenti a jegyző és a polgármester is, hogy nincs a VKT-val jogviszonyban. A jegyzőnő a VKT létét megkérdőjelező tulajdonosok oldalán, idézés nélkül, mint „magánember” megjelenik a bírósági tárgyaláson, és cédulára írott információkkal segíti őket. A polgármester pedig büntető feljelentést tesz, törvényességi eljárásokat kezdeményez, s ezzel szintén a VKT jogos létét kérdőjelezi meg. Hogyan hivatkozhatnak ezek a személyek a levelükben „érdekképviseleti szerv”-re?
Megítélésünk szerint tisztázatlan körülmények alapján nem lehet kötelezettséget megállapítani. Ennek a zűrzavaros állapotnak az Önkormányzati vezetés a legfőbb okozója. Véleményünk szerint súlyos jogsértésnek és már-már a hatalommal való visszaélésnek minősülő tény, hogy a Jegyzőnő átvette a tulajdonosi jogokat is az osztatlan telkek tekintetében. Ki hatalmazta fel arra, hogy a magánszemélyek tulajdonát ő kezelje az adózás körében? Ő az adóhatóság és ő vallja be a mi adónkat? Érdekütközésről még nem hallott a jegyzőnő? Ha nem vagyunk résen, holnap már ő határozza meg, kié az ingatlan, ki lakhatja, és hányan, mert ő egy „egyszerűsítés” fogalmával magához vonja a tulajdonosi jogokat. Később már a döntéseket is?  Amennyiben adókivetésre kerül a sor, valószínűleg megteremtődik a rég óta áhított teljeskörű tulajdonosi egyetértés… – és a kivetést egészen biztos hogy meg fogjuk támadni!

Lazarét 2016 - 2021

Belépés

Free JavaScript from
Rainbow Arch